Uitsluitingszoekwoorden

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Maak een sprong naar...

Wat zijn uitsluitingszoekwoorden?

Uitsluitingszoekwoorden zijn zoekwoorden waar jij geen interesse in hebt. Door de zoekwoorden uit te sluiten zorg je ervoor dat Google niet gaat bieden op uitgesloten zoekwoorden.

Waarom gebruik ik uitsluitingszoekwoorden?

Zodra je uitsluitingszoekwoorden gebruikt bespaar je kosten. Er zijn genoeg zoekopdrachten die lijken op jouw zoekwoorden, maar deze zijn niet interessant voor jou. Als je hier dan toch op zou bieden kost het je geld. Dit is zonde! Het is verstandig van tevoren al een onderzoek doen naar zoekopdrachten waar je niet op gevonden wilt worden.

Uitsluiten

Je kunt op verschillende manieren een woord uitsluiten:

  • Uitsluiten op verschillende niveaus
  • Uitsluiten op verschillende types

Verschillende niveaus

Er zijn 3 niveaus namelijk:

  • Campagne
  • Advertentiegroep
  • Lijst met zoekwoorden
Campagne

Als je een zoekopdracht op campagne niveau uitsluit, is de zoekopdracht op alle advertentiegroepen uitgesloten. Dit is bijvoorbeeld bij algemene zoekopdrachten een goede optie.

Bijvoorbeeld:
Campagne A: Skiles
Je focus ligt op het skiën dus wil je niet gevonden worden op snowboarden of andere wintersporten. Deze kun je dus direct uitsluiten op campagne niveau. Het zal geen invloed hebben op je andere campagnes.

Campagne B: Snowboardles
Hier geldt het omgekeerde, je focus ligt op snowboarden dus er is hier geen interesse in skiën of andere wintersporten. Je kunt skiën hier uitsluiten zonder dat het effect heeft op campagne A.

Advertentiegroep

Als je een zoekopdracht uitsluit bij één advertentiegroep geldt dit dan alleen voor die groep. Andere advertentiegroepen kunnen de zoekopdracht nog wel ontvangen.

Bijvoorbeeld:
Campagne A: Skiles
Advertentiegroep 1: Skiles volwassenen
De focus ligt dus op skiles voor volwassenen. Het zou natuurlijk heel goed kunnen dat men ook zoekt op skiles voor kinderen. Als je deze zoekopdracht uitsluit zal dat dus geen effect hebben op advertentiegroep 2.

Advertentiegroep 2: Skiles kinderen
In dit geval sluit je de zoekopdracht skiles voor volwassenen uit, dit heeft dus geen effect op advertentiegroep 1. Het zal juist wel een positief effect hebben op de advertentiegroep want nu zullen er meer mensen de advertentiegroep te zien krijgen die ook interesse hebben in het onderwerp.

Lijst met zoekwoorden

Heb je zoekwoorden waarvan je zeker weet dat je ze vaker uit moet sluiten. Zet ze dan in een lijst. Deze kun je koppelen aan je campagne zodra je deze opzet. Dit scheelt je meteen kosten!
In deze link vind je een lijst met algemene zoekwoorden die je bijna altijd kunt gebruiken. Hij is in het Engels dus misschien moet je hem nog even vertalen en controleer altijd even of er niet iets tussen staat wat je wel kunt gebruiken.

Verschillende types

Er zijn verschillende types om zoekwoorden uit te sluiten. Je kunt van heel specifiek tot extreem breed woorden uitsluiten. Ga van tevoren altijd na welk type je nodig hebt en wat het mogelijke gevolg is van je keuze. Daarnaast kijk je altijd na wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van het uitsluiten. Hieronder leg ik uit wat de verschillende types zijn aan de hand van een voorbeeld.

Exact:

De exacte zoekopdracht wordt uitgesloten. Dit houdt in dat de tekst tussen de haakjes [..] is uitgesloten.
Bijvoorbeeld: je wilt gevonden worden op sportschoenen, maar niet op gratis sportschoenen. Als je tweedehands sportschoenen exact wilt uitsluiten plaats je het woord tussen [gratis sportschoenen].

Modified broad:

In dit geval wordt elk woord met een + ervoor wordt uitgesloten. Dus ook combinatie van woorden of woorden die lijken of het uitgesloten zoekwoord worden uitgesloten. Bijvoorbeeld: sportschoenen is wederom een van je zoekwoorden. +tweedehands +wandelschoenen is een zoekopdracht waar je niet op gevonden wilt worden. Door gebruik te maken van een + teken sluit je deze combinatie uit.

Woordgroep:

Het zoekwoord of de zoekwoorden is/zijn uitgesloten als jij ze tussen “plaatst”. Zodra jouw uitgesloten woord zich tussen andere woorden bevind is ook de combinatie uitgesloten.
Bijvoorbeeld: je wilt nog steeds gevonden worden op sportschoenen, maar niet op gratis sportschoenen. Zet dan “gratis” tussen aanhalingstekens en alle combinaties met gratis, zoals ‘ik ben op zoek naar gratis sportschoenen‘ worden uitgesloten.

Breed:

Nu gebruik je geen tekens meer alleen het woord wat je wilt uitsluiten typ je in, alle vormen en varianten worden dan uitgesloten. Dit is dus letterlijk een heel brede vorm van uitsluiten. Bijvoorbeeld: we blijven nog een keer bij ‘sportschoenen’. Als je nu ‘schoenen’ of ‘sport’ invult dan sluit je deze woorden, alle varianten en vormen hiervan uit. Je gebruikt deze vorm dus alleen wanneer je zeker weet dat het niet je zoekwoorden zal belemmeren.


Conclusie

Het uitsluiten van zoekwoorden is een belangrijk onderdeel van een goed lopende campagne. Zorg er wel voor dat je nauwkeurig werkt en goed op let op wat je wel of niet uit sluit. Je kunt zo maar een zoekopdracht uitsluiten die een negatief effect heeft op je campagne(s). Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met ons en wij helpen je met liefde verder!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Vincent de Vos
Vincent de Vos
Al sinds ik me kan herinneren vind ik het leuk om andere te helpen. Als klein jongetje begon dit al op de basisschool. De afgelopen 17 jaar heb ik training gegeven als hockey trainer/coach en gewerkt als coördinator bij verschillende sportverenigingen.In 2018 kwam Steven, huidig partner in crime, met de vraag of ik me wilde omscholen tot online marketeer, zodat ik op een andere manier mensen kon gaan helpen. Ik hou wel van een uitdaging dus die kans heb ik met beide handen aangenomen. Twee jaar later bevind ik me in een heel andere (online) omgeving. Een uitdagende en continue veranderende wereld. Geen seconde heb ik spijt gehad van mijn overstap!Mijn drive om andere te helpen is onveranderd, de nieuwe en verfrissende omgeving maakt dat mijn werklust een nieuwe boost heeft gekregen. De dynamische online wereld zorgt ervoor dat ik dagelijks nieuwe oplossingen mag zoeken, elke dag en elke klus biedt weer nieuwe uitdagingen.
Anderen bekeken ook
Google Ads extensies
Google Ads

Google Ads extensies

Wat zijn Google Ads extensies? Om gelijk met de deur in huis te vallen… Laten we het eerst hebben over de beperking van Google Ads.

Maak een sprong naar...

Zet jij de volgende stap naar groei?
Stel al jouw vragen over online marketing.